Student in the spotlight: Tim Bouma

1 apr 2021.
  • Leeftijd: 22 jaar
  • Komt uit: Sneek
  • Studie: Chemische Technologie, Van Hall Larenstein/ NHL Stenden

In mijn vrije tijd doe ik aan volleybal, schaken en gitaarspelen. Muziek maken is een vorm van mediteren voor mij. Het grootste gedeelte van mijn studententijd heb ik in Leeuwarden doorgebracht en vorig jaar, toen ik dacht klaar te zijn met mijn studie, heb ik een half jaartje in Enschede gewoond om verder te studeren aan de Universiteit Twente. Helaas kreeg ik na één week studeren aan de universiteit te horen dat mijn afstudeeropdracht niet voldoende was, en moest ik op zoek naar een nieuw stagebedrijf om toch nog te kunnen afstuderen.

Waarom CEW?

Ik heb voor het CEW gekozen als afstudeerbedrijf omdat ik watertechnologie persoonlijk een heel leuk onderwerp vind, en heel erg ‘wereld verbeterend’. De opdrachten waaraan je werkt hebben altijd iets te maken met duurzaamheid en er zit vaak een uitdaging in. Zoals het terug winnen van bruikbare reststoffen uit afvalstromen, die nu vaak verloren gaan. Dat vind ik mooie onderwerpen om mee bezig te zijn.

Maar het stukje zekerheid speelde ook mee bij mijn keuze. Bij het CEW weet je dat je goed begeleid wordt en is de kans groot dat je zult afstuderen. Ik wilde vorig jaar eigenlijk al afstuderen, maar de stageplek die ik toen had viel weg door Corona. Bij CEW wordt gelukkig veel rekening gehouden met Corona, en krijgt iedereen desondanks genoeg aandacht om een geslaagde stage te kunnen hebben. Veel oud-stagiaires lieten mij weten dat het CEW erg studentgericht is, en dat ze met je meedenken als iets niet zo loopt als verwacht.

Relevantie van watertechnologie

Ik denk dat waterschaarste in de toekomst een groot probleem kan worden, dat is het nu al in bepaalde landen. Zo woonde ik eens een lezing bij over een stad in Chili waar de mensen voor hun watertoevoer afhankelijk zijn van een grote rivier die van een berg naar de zee stroomt. Deze droogt in de zomer helemaal op, waardoor de hele stad zonder water zit. Ik denk dat dit soort problemen in de toekomst door klimaatverandering veel vaker zullen voorkomen en daar moeten oplossingen voor worden bedacht.

Schaarse mineralen

Maar watertechnologie gaat niet alleen maar over water, het gaat ook over schaarse mineralen en elementen, zoals fosfor, waar ik nu mee werk. Die stoffen zijn eindig, ze raken dus op een bepaald moment op. Van fosfor is nog voor zo’n 600 jaar voorraad over in de mijnen in China en Marokko. We gebruiken fosfor in kunstmest en in sommige voedingsmiddelen. In ons lichaam helpt fosfor om proteïnen te maken voor het groeien, onderhouden en repareren van cellen en weefsels. Fosfor helpt het lichaam ook met het maken van ATP. ATP is een energie dragend molecuul, en bevindt zich in de cellen van alle levende wezens. Het project waaraan ik werk bij het CEW onderzoekt hoe je dit mineraal terug kunt winnen uit water.

Creativiteit in Chemische Technologie

Het lijkt me leuk om productontwerper te worden na mijn studie, omdat je dat in teamverband doet. Het sociale aspect spreekt mij aan, maar vooral de creativiteit die je erin kwijt kunt. Creatief denken om tot oplossingen te komen, dat zou je misschien niet snel aan chemische technologie koppelen, maar tijdens mijn opleiding heb ik geleerd dat het toch wel echt bij het vak hoort.

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons