Student in the spotlight: Niels Schreven

11 dec 2019.

Mijn naam is Niels Schreven, ik ben 20 jaar, kom uit Reuten in Twente en studeer milieukunde aan de HAS in Den Bosch. Toen ik drie jaar geleden moest bepalen waar ik naartoe wilde, waren er voor de studie milieukunde twee opties: Van Hall Larenstein in Leeuwarden en de HAS in Den Bosch. De stad Den Bosch sprak mij meer aan dus daarom is het de HAS geworden, maar voor mijn stage zit ik nu alsnog in Leeuwarden.

In 2017 werd er vanuit Universiteit Twente een Summer School georganiseerd bij WaterCampus Leeuwarden. Omdat mijn nieuwsgierigheid naar het onderwerp watertechnologie eerder al eens was geprikkeld, besloot ik mee te doen. Zodoende leerde ik o.a. Wetsus al kennen en wist ik dat Leeuwarden ‘the place to be’ is als het om watertechnologie gaat. Een stageplek bij het CEW was afgelopen zomer dan ook snel gevonden. Ik zit nu in het derde jaar van de opleiding en in dat jaar moeten we een half jaar stage lopen bij een bedrijf in Nederland en een half jaar in het buitenland.

Mijn opdracht gaat over het ontzouten van spuiwater van glastuinders. Naast gewasbeschermingsmiddelen, zitten er in dit water namelijk ook hoge concentraties zouten. Om het water te kunnen hergebruiken moeten die eruit. Water Future heeft een ontziltingssysteem ontwikkeld voor de behandeling van het water zonder dat de waardevolle gewasbeschermingsmiddelen (GBM) in het water vernietigd of geloosd worden. Water Future heeft aan het CEW gevraagd om het zuiveringsrendement van het systeem te testen volgens het meetprotocol zoals opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met het Platform Duurzame Glastuinbouw.

Wat ik leuk vind aan mijn stage is de afwisseling tussen werken in het lab en computerwerk. Zo kan ik ook praktisch bezig zijn. Schrijven kost mij veel energie, maar hierbij krijg ik gelukkig perfecte ondersteuning vanuit het CEW. Ik heb inmiddels geleerd dat een project in de realiteit vaak heel anders verloopt dan op school. Uiteindelijk draait alles hier om de wensen van de klant.

In verband met deze stage logeer ik tijdelijk bij kennissen in Heerenveen. Van ‘op kamers’ tijdelijk terug naar een gezinssituatie dus, wel weer even wennen. Leeuwarden vind ik een mooie stad, die qua grootte redelijk vergelijkbaar is met Den Bosch. De Friese taal hoor ik trouwens niet veel hier, het lijkt wel alsof er in Leeuwarden meer Engels gesproken wordt. Maar ja, ik zit dan ook op de zeer internationale WaterCampus.

Hierna ga ik een stage doen in het buitenland, want Friesland wordt door de HAS helaas niet goed gerekend als buitenland, ha ha. Ik heb gesolliciteerd naar een stageplaats in Zuid Afrika, ‘Bridging the water’ en heb net gehoord dat ik geselecteerd ben, dus dat is geregeld.

Mocht je net als ik watertechnologie een interessant onderwerp vinden, dan raad ik een stage bij het CEW zeker aan. Je hebt er echt inbreng in het project dat je doet. Gesprekken die ik heb met mijn begeleider voelen eerder aan als praten met een collega en dat is best uniek!

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons