Student in the spotlight: Maikel Bos 

27 jun 2023.
  • Naam: Maikel Bos
  • Leeftijd: 24 jaar
  • Uit: Groningen
  • Opleiding: Biologisch Medisch Analist, Noorderpoort Groningen

Mijn naam is Maikel Bos, ik ben 24 jaar oud. Hoewel ik oorspronkelijk uit Groningen kom en daar ook studeer, deel ik momenteel een woning met een huisgenoot in Leeuwarden. Ik volg de opleiding Biologisch Medisch Analist aan het Noorderpoort in Groningen. Deze studie is naar mijn mening behoorlijk breed. Je voert voornamelijk laboratoriumonderzoek uit, waarbij je bijvoorbeeld in een ziekenhuis, onderzoekslaboratorium of pathologielaboratorium terecht kunt komen, maar je kunt ook helpen bij het waarborgen van de voedselveiligheid. Naast mijn studie heb ik een passie voor tekenen, wat ik al heel lang doe. Meestal teken ik als hobby, maar soms neem ik ook opdrachten aan van vrienden. Daarnaast geniet ik enorm van de natuur en maak ik graag wandelingen, vaak samen met vrienden.  

Hoe ben je bij het CEW terechtgekomen? 

Via mijn opleiding ben ik bij het CEW terechtgekomen voor mijn eindstage. Ik had aan mijn docenten laten weten dat ik het ontzettend leuk zou vinden om in een onderzoekomgeving te werken, omdat ik graag nieuwe dingen leer en bijdraag aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Het CEW sprak me meteen aan vanwege de projectmatige aanpak en de constante stroom van nieuwe projecten en onderzoeken. Ik vind het geweldig om me bezig te houden met nieuwe technieken en analyses, dus het CEW sluit hier perfect op aan. 

Aan welk project werk je? 

Op dit moment werk ik niet aan een specifiek project. Ik verricht voornamelijk algemene taken bij het Waterapplicatiecentrum. Momenteel zijn we bezig met het implementeren van een nieuwe methode op de discrete analyzer. Dit apparaat meet nutriënten in water, zoals chloridezouten en sulfaat, waardoor we informatie kunnen verkrijgen over de waterkwaliteit. We hebben ons eigen recept samengesteld voor de chemicaliën die normaal gesproken door de fabrikant worden geleverd, omdat we op zoek zijn naar een kosteneffectieve oplossing. Samen met mijn mede-stagiair Danny heb ik gemeten en getest of ons aangepaste recept naar behoren werkt. De laatste paar weken hebben we ook verschillende monsters gemeten voor diverse klanten en onderzoekers. Dit geeft veel variatie in ons werk. 

Wat vind je het leukst aan het CEW? 

Het leukste aan het CEW tot nu toe is dat de ontwikkeling van stagiairs echt centraal staat. We hebben als stagiairs veel vrijheid om onze stage een eigen vorm te geven. Ik heb altijd de mogelijkheid gekregen om aan te geven welke nieuwe analyses ik wil leren en ik word daarbij ondersteund door een begeleider. Er altijd wel iets nieuws te leren of te ontdekken, bijvoorbeeld het controleren van de prestaties van analyseapparatuur. Het CEW hecht waarde aan het comfort van zowel studenten als onderzoekers. 

Wat vind je moeilijk of minder leuk aan je stage bij het CEW? 

Omdat ik momenteel voornamelijk algemene taken uitvoer, mis ik soms wat diepgaande theoretische kennis. Ik krijg vaak opdrachten van andere onderzoekers waarbij ik de context en de theoretische achtergrond mis. Aan de andere kant krijg ik veel kansen om zelfstandig scheikundige analyses uit te voeren, omdat er vertrouwen in mijn capaciteiten is. Bovendien vind ik het altijd leuk om anderen te helpen, en mensen komen vaak naar mij toe met vragen. Idealiter zou ik een combinatie willen hebben van praktisch werk en literatuuronderzoek. Ik vind literatuur erg interessant, maar ik wil ook graag actief bezig zijn in het lab. Het afwisselen van beide aspecten houdt het voor mij boeiend. 

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd? 

Tijdens deze stage heb ik ontzettend veel geleerd. Bij het CEW werk ik voornamelijk met chemische analyses, wat een bewuste keuze was. Door meer chemische analyses uit te voeren, heb ik mijn kennis op dit gebied enorm kunnen verbreden. Hoewel ik in het eerste jaar van mijn opleiding zowel een basis van chemie als biologie heb meegekregen, is de verdieping pas later in de opleiding gekomen. Alles wat ik tijdens mijn stage heb gedaan, was dus behoorlijk nieuw voor mij. Ik heb veel nieuwe dingen kunnen doen en leren, en daar ben ik heel blij mee. 

Wat zijn je plannen na je stage? 

Ik heb ervoor gekozen om niet verder te studeren, maar aan het werk te gaan en te ervaren wat voor banen er zijn in de laboratoriumwereld. Misschien besluit ik op een later moment om verder te studeren, maar op dit moment ben ik klaar om te beginnen. Mijn eerste doel is om te kijken of ik kan werken in een microbiologisch laboratorium, bijvoorbeeld op het gebied van voedselveiligheid. Dat soort werk vind ik echt leuk en ik weet dat er veel mogelijkheden zijn. Uiteindelijk zou het voor mij het allerleukst zijn om in een onderzoekslaboratorium te werken, waar ik kan bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen en technologieën.  

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons