Student in the spotlight: Marijn Grijpma

7 dec 2023.
  • Naam: Marijn Grijpma
  • Leeftijd: 22
  • Uit: Franeker
  • Opleiding: Biologisch medisch analist, Firda, Leeuwarden

Mijn naam is Marijn Grijpma en ik woon in het mooie Franeker. Ik doe momenteel mijn eindstage bij het CEW en ben voornamelijk te vinden in het WAC (Waterapplicatiecentrum) samen met mijn medestagiaire Renata. In mijn vrije tijd ga ik vaak bowlen of zwemmen met vrienden en ben ik af en toe ook nog te vinden in de sportschool. Als ik deze stage goed heb afgerond, kan ik mijn  diploma in ontvangst nemen.

Wat is je achtergrond

Voordat ik mijn huidige opleiding deed, heb ik de opleiding Allround Laborant gedaan op mbo niveau 3. Hierbij doe je bijvoorbeeld chemisch en biologisch onderzoek op het gebied van voeding. Tijdens deze opleiding heb ik ook lessen gehad in het maken van jam, kroketten en bier. Deze producten hebben we vervolgens geanalyseerd in het lab. Mijn huidige opleiding gaat vooral over medisch onderzoek in het vakgebied van biologie. Hierbij kun je denken aan onderzoek naar schadelijke bacteriën, bloedgroepbepaling en cellen kweken.

Waarom heb je voor CEW gekozen?

Mijn school heeft een netwerk van bedrijven die regelmatig stageopdrachten hebben. In eerste instantie worden studenten gekoppeld aan een stage en heb je daar als student weinig invloed op. Vanwege een kleine vertraging die ik heb opgelopen bij de opleiding Allround Laborant heb ik een iets andere route gevolgd. Hierdoor kwam ik last-minute toch nog op de stagelijst te staan en kwam ik bij CEW terecht, waar ik heel tevreden mee ben omdat de stage erg leuk is.

Waar gaat je opdracht over?

Ik heb geen specifiek project bij het CEW, maar ben lab-beheerder op het WAC. In deze rol voer ik routinetaken uit, wat inhoudt dat ik veel bezig ben met de discrete analyser, de Kjeldahl-methode en met Hach-kitjes. Daarnaast help ik klanten en ondersteun ik andere stagiairs bij hun projecten. Ook mag ik apparaten die niet goed functioneren troubleshooten. Dit betekent dat ik probeer op te sporen waar de fout zit in het apparaat.

Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd?

Het belangrijkste dat ik tot nu toe heb geleerd, is dat je altijd rustig moet blijven en communiceren. En ook heel belangrijk: wanneer je ergens onzeker over bent, vraag het dan. Deze stage brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, want ik ben voornamelijk zelfstandig met mijn medestagiaire Renata op het lab. Aan het begin van de stageperiode hebben wij een duidelijke uitleg gekregen waarmee wij werken en wat het allemaal precies doet. Vervolgens hebben wij steeds meer geleerd om zelfstandig te werken, waardoor er minder begeleiding nodig is. Door deze verantwoordelijkheden leer je goed om te gaan met onverwachte situaties en doe je veel ervaring op omdat je het zelf moet oplossen. 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Wanneer ik mijn stage heb afgerond en een diploma binnen heb, heb ik nog een half jaar de tijd om te bedenken wat ik daarna wil doen. Ik twijfel tussen meteen aan het werk gaan in mijn vakgebied en verder studeren in het vakgebied van de biologie, waar ook mijn interesse ligt. Als ik verder wil gaan studeren moet ik me hier op tijd voor inschrijven, dus dit is nog iets om over na te denken.

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons