Student in the spotlight: Loes Nijland

1 jul 2022.
  • Naam: Loes Nijland 
  • Leeftijd: 22 
  • Uit: Almelo

Mijn naam is Loes en ik studeer Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan het Saxion. Tijdens deze studie ben je bezig met je hoofd en je handen. We hebben geleerd over de verschillende onderzoeksmethoden en apparaten die op dit moment door laboratoria gebruikt worden, waarvan de meesten te maken hebben met de gezondheid en het welzijn van mensen en dieren. Voor mijn minor heb ik Biotechnologie gekozen aan de HAN UAS, in Nijmegen. In deze minor komen zowel moleculaire biologie als upstream en downstream processing aan de orde. Momenteel doe ik mijn afstudeerstage bij het CEW.

Naast mijn studie, houd ik ervan leuke dingen te doen met mijn vrienden. We hebben een D&D-spel [Dungeons & Dragons, red.] dat nu ongeveer een jaar aan de gang is en dat we bijna elk weekend spelen. Ik game ook veel met hen, de ene keer puzzel games, de andere keer horror-adventure games. Ook ben ik een fan van lezen, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar het Fantasy/Sci-Fi genre. Een leuk feitje over mij is dat ik erg geniet van het ElectroSwing muziekgenre (dit is een combinatie van old school Jazz, met een Technobeat en drums).

Stageplekken zijn wat schaars op het moment dus ik was al een tijdje op zoek, toen een van mijn leraren mij deze stageplek bij het CEW aanraadde. Ondanks dat het ver weg is van mijn huis, heb ik toch voor het CEW gekozen. Vanwege het feit dat deze plek mij de mogelijkheid biedt om een hoop nieuwe dingen te leren en omdat ik de kennis die ik al heb hier kan implementeren. Een expert op het gebied van watertechnologie ben ik niet, maar ik merk dat ik elke dag wat leer. Zo is er meestal wel een manier om een praktisch probleem aan te pakken. Ik ben hier inmiddels best goed in geworden. Mijn onderzoek valt onder het Platform Biofilm & Sensoren en ik werk aan sensorvalidatie voor betrouwbare online detectie van biofilm en gerelateerde waterkwaliteitseffecten. 

Ik geniet van de vrijheid die je krijgt bij CEW. Hoewel dit niet voor iedereen geschikt is, vind ik het fijn hoe wij als stagiairs de vrijheid krijgen om veel dingen zelf te besluiten, waardoor we ook een hoop verantwoordelijkheid hebben. Ik vind ook dat mijn inbreng over projecten, methodes, apparaten, of zelfs theoretische concepten erg serieus genomen wordt. Dit is iets waar ik eerst aan moest wennen. Vragen als: “Loes, wat vind jij van dit verslag/idee/waarde?” komen nu vrij vaak voor. Mijn inbreng heeft geleid tot aanpassingen in de methodes die we bij het Biofilmproject gebruiken. Natuurlijk besluit ik niet alles in mijn eentje en alle aanpassingen moeten eerst grondig besproken worden. Het is in ieder geval goed dat we niet alleen maar taken uitvoeren voor de organisatie, maar dat we de mogelijkheid hebben om vragen over deze taken te stellen of zelfs andere ideeën voor te stellen, wat tot nieuwe discussies en inzichten aan beide kanten leidt. 

Hoewel er een aantal manieren zijn waarop ik mijn bestaande kennis kan implementeren, zijn er niet enorm veel. Het werk met de biofilm-sensoren is vooral veel praktisch werk dat ik niet gewend ben. Vooral in de eerste paar weken, toen we de setup werkend moesten krijgen, was ik meer een manusje-van-alles dan een onderzoeker. Er waren bijvoorbeeld lekken in het systeem. Dit betekende dat de buizen gerepareerd of vervangen moesten worden. Gelukkig waren er veel mensen op het Waterapplicatiecentrum (WAC) die voor me klaarstonden wanneer ik om hulp vroeg. 

Het belangrijkste dat ik tot nu toe heb geleerd zijn de wonderen van lijm! Ik maak een grapje, natuurlijk (een beetje). Zoals ik hiervoor vertelde, ben ik best handig geworden. Ik heb veel geleerd over praktisch troubleshooten en hoe je een setup aan de gang kan houden, ook al zijn er bepaalde delen die gerepareerd of vervangen moeten worden. Ook heb ik geleerd dat, wanneer ik een probleem zelf niet kan fixen, het geen probleem is om om hulp te vragen op het WAC. 

Wat ik hierna ga doen? Dat is een goede vraag! Ik heb geen idee. Ik denk dat ik een baan ga proberen te vinden bij een van de biotechnologiebedrijven, iets dichter bij mijn huis. Ik zou graag met fermentatie willen werken, omdat ik dat tijdens mijn minor erg leuk vond. Of misschien blijf ik hier en kies ik een watergerelateerde studie bij Wetsus. Wie weet. Ik heb nog niks besloten, maar volgens mij heb ik nog genoeg tijd. 

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons