Student in the spotlight: Emma Faber

22 mei 2023.
  • Naam: Emma Faber
  • Leeftijd: 20 jaar
  • Opleiding: Communicatie, Hanzehogeschool, Groningen
  • Uit: Ryptsjerk

Introductie

Mijn naam is Emma Faber, ik ben 20 jaar oud en ik kom uit een klein dorp genaamd Ryptsjerk. Op het moment studeer ik communicatie aan de Hanzehogeschool in Groningen, waar ik in mijn laatste jaar zit. In mijn vrije tijd ben ik graag samen met familie en vrienden. Ik ben gek op spelletjesavonden, waarbij ik ook heel fanatiek kan zijn. Daarnaast ben ik ook vaak in de sportschool te vinden.

Hoe ben je bij het CEW terechtgekomen?

Mijn docent liet mij een vacature zien van het CEW, waarin stond dat er een communicatieplan moest worden gemaakt voor het project REGAIN. Dit gaat over het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater om het te kunnen hergebruiken als industriewater. Het project is natuurlijk voor een goed doel en dat sprak mij gelijk heel erg aan. Een gesprek met Maarten Trilsbeek, Talent Manager bij CEW, wees uit dat er een goede connectie was en dus mocht ik beginnen.

Aan welk project werk je?

Tijdens mijn stage werk ik aan een communicatieplan voor het project REGAIN (Reuse of Garmerwolde municipal effluent for industrial processes). In dit driejarige project worden drie technologieën getest om medicijnresten uit gezuiverd afvalwater van de stad Groningen te halen. Dit water kan vervolgens dienen als bron voor industriewater. Een bijkomend voordeel is dat er minder medicijnresten in de Waddenzee terechtkomen. Daar kunnen ze namelijk een schadelijk effect hebben op de ecologie. Ik ontwikkel een communicatieplan gericht op inwoners van de provincie Groningen, om te zorgen dat zij zich bewust worden van de effecten van medicijnresten die in het rioolwater terechtkomen. Om dit plan te onderbouwen heb ik veel onderzoek gedaan. Nu is het tijd om echt het communicatieplan en de -middelen te ontwikkelen.

Wat vind je het leukste aan het CEW?

Het leukste vind ik dat je met een groep stagiairs bent. Het is niet alleen gezellig dat je allemaal leeftijdsgenoten om je heen hebt, maar ook nog eens leerzaam. Je hebt namelijk sneller informele gesprekken, waardoor je het ook sneller aankaart als je ergens meezit of als je hulp nodig hebt met bijvoorbeeld je project. Er is dan altijd wel iemand die je kan helpen.

Wat vind je niet leuk of moeilijk aan je stage bij CEW?

Bij het creëren van content denk je altijd aan je doelgroep. Voor mijn project zijn de inwoners van de provincie Groningen de doelgroep, maar deze groep moet nog verder worden teruggebracht om gericht te kunnen communiceren. Ik vind het moeilijk om de wensen en behoeftes van deze doelgroep duidelijk in kaart te brengen, omdat het een grote groep mensen is. Dit is lastig maar het stimuleert mij wel om creatief te zijn zodat ik toch de juiste informatie achterhaal.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

Dat het gedrag van mensen omtrent medicijnen best een gevoelig onderwerp is en dat je daarom niet zomaar alles aan iedereen kunt vragen. Een sociaal wenselijk antwoord van mensen op de vraag wat ze met hun medicijnresten doen, is dat ze die naar de apotheek brengen, maar dat gebeurt in de praktijk lang niet altijd. Hierdoor is het voor mij soms lastig om een realistisch beeld te krijgen. Ik heb tijdens mijn onderzoek geleerd dat gerichte vragen en een fijne sfeer tijdens het interview veel invloed hebben op het soort gesprek dat je met iemand hebt. Als je duidelijke vragen stelt en iemand op zijn gemak stelt, dan vertelt diegene eerder de waarheid.

Is er iets waar je naar uitkijkt?

Ik kijk heel erg uit naar het presenteren van het eindproduct en ben erg benieuwd wat CEW en de andere projectpartners ervan vinden. Het doel van het communicatieplan is dat mensen bekend raken met het project REGAIN en weten wat de effecten zijn van medicijnresten op het ecosysteem. Veel mensen weten wel dát er effecten zijn, maar hoe schadelijk het precies is en wat ze zelf kunnen doen om dit te voorkomen weten ze vaak niet. Ik ben heel benieuwd of je na verloop van tijd ook echt resultaten van mijn communicatieplan zult zien.

Wat zijn je plannen na je stage?

Na mijn stage bij het CEW heb ik mijn diploma voor communicatie en mag ik mij een echte junior communicatieprofessional noemen. Dan ben ik van plan het werkveld in te gaan en wil ik mij voornamelijk gaan richten op graphic design. Communicatie vind ik ook heel leuk, maar het is heel breed en het maken van content vind ik toch wel het leukste. Daarom hoop ik een baan te vinden als graphic designer, maar waar weet ik nog niet. Ik wil mij eerst focussen op het afronden van mijn studie en daarna zie ik wel verder.

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons