Positieve vibes bij WaterLink 2021

19 feb 2021.

Op donderdag 18 februari jl. werd vanuit Studio Z in Leeuwarden WaterLink gehouden, het jaarlijkse evenement waarmee de Water Alliance de gehele Nederlandse watertechnologiesector uitnodigt om kennis uit te wisselen, inspiratie op te doen en te netwerken. In verband met de coronapandemie was WaterLink 2021 grotendeels een online event, maar dat het nog altijd in een behoefte voorziet bleek uit de ruim 100 deelnemers die inlogden. Een snelle conclusie na het evenement: corona bepaalt ieders leven, maar de watertechnologie-sector laat zich niet ontmoedigen en zit vol plannen en ambities.

Direct na het woord van welkom gingen Jantienne van der Meij (o.a. directeur TKI-Watertechnologie en liaison officer WaterCampus), Ignaz Worm (directeur ENVAQUA), Bianca Nijhof (directeur NWP) en Water Alliance-directeur Hein Molenkamp in gesprek. Van der Meij gaf desgevraagd een update van de enquête waarmee met regelmaat wordt onderzocht hoe de watertechnologiesector gedurende de coronaperiode kijkt naar de toekomst. Zoals te verwachten viel is de impact door de gehele sector zeer duidelijk voelbaar, maar extreem dramatisch kan de situatie voor de sector nog niet worden genoemd. “Maar liefst 40 procent geeft nog altijd aan geen omzetverlies te verwachten en ook geen financiële problemen”, aldus Van der Meij. Ignaz Worm van ENVAQUA bevestigde deze indruk: “De coronacrisis is op sommige punten juist ontzettend positief. Als ik kijk naar het contact met onze leden; wij ontmoeten elkaar nu aanzienlijk vaker dan vóór de coronacrisis. En dan nog iets: ook de contributies worden keurig betaald; een signaal dat het over de gehele linie financieel nog redelijk gaat.”
Ook Bianca Nijhof van het NWP zag vooral positieve punten. “Er is een enorme toename van deelnemers aan handelsmissies. En er wordt binnen die missies veel sneller en gemakkelijk contact gelegd. Dit kan een blijvend positief aspect zijn in de toekomst. In die zin zou je de coronacrisis wel een blessing in disguise kunnen noemen.”

Ook in daaropvolgende gesprekken en parallelsessies bleek dat watertechnologie-ondernemers doorgaans met een zeer optimistische blik naar de toekomst kijken.
Harro Brons (business development Water Alliance) ging samen met Ronald Wielinga (manager entrepreneurship WaterCampus) het gesprek aan met onder andere Marissa de Boer (CEO SusPhos), Steven van Rossum (projectmanager Upscaling Dutch Water Technology Export) en Tim van Leeuwen, Head of Sales van Semiotic Labs.
Laatstgenoemde bedrijf won onlangs de WIS-Award van de Water Alliance met de SAM4 bewakingsunit. De unit verzamelt allerlei data, zoals trillingen en energiegebruik en kan aan de hand van geavanceerde algoritmen storingen zien aankomen. “Dat winnen van de WIS heeft ons nu al een enorme boost opgeleverd”, aldus Van Leeuwen. “Overigens hadden wij die versnelling al ingezet sinds we samenwerken met de Water Alliance. Zo hebben we hulp gekregen met matchmaking, waardoor wij nu voor Anglian Water een mooi project doen in het Verenigd Koninkrijk. En ons volgende doel is te kijken of we in de VS voet aan de grond kunnen krijgen.”

Ook Marissa de Boer van SusPhos (fosfaat winnen uit afvalstoffen) keek met een zonnige bril naar de toekomst. Haar bedrijf is gevestigd op de BioBizz Hub in Balk (gelieerd aan de WaterCampus) en maakt een snelle ontwikkeling door. In een gesprek met Ronald Wielinga gaf ze aan hoe zij de ontwikkeling van hun innovatie managen: “Het meest belangrijk hierbij is dat we vanaf het begin onze ideeën hebben gespiegeld met onze potentiele klanten”, aldus De Boer. “Zelfs al rechtstreeks vanuit het lab deelden we onze voortang. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en worden jouw klanten al vroeg deelgenoot van jouw reis. We zijn inmiddels opgeschaald naar een grote demo-site bij het Wetterskip Fryslân en werken hierna weer verder aan de bouw van een complete fabriek.”

Na de plenaire sessie werd er in kleinere online groepjes kennis gedeeld over thema’s als watertechnologie in een klimaat adaptieve stad, internationalisering en de kansen die er voor Nederlandse bedrijven liggen in Zuid-Europa en over het verbeteren van performances in fabrieken met behulp van digitalisering.

Voor wie WaterLink heeft gemist, of specifiek één van de deel-sessies nog eens wil volgen: het gehele evenement is binnenkort te bekijken op: www.wateralliance.nl.

(bron: Water Alliance)

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons