Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen verkennen duurzame kansen tijdens gecombineerde Zuid-Afrikaanse missie

23 okt 2023.

Van 15 tot en met 20 oktober 2023 vond een economische en kennismissie naar Zuid-Afrika plaats, parallel aan een staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. De missie bood een uitgelezen kans voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de sectoren groene waterstof, circulaire afvalverwerking, en toekomstgerichte land- en tuinbouw. CEW was een van de deelnemende partijen, onder meer voor het onderwerp groene waterstof.

In het gezelschap van demissionair ministers Dijkgraaf van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bezocht een consortium van zes Nederlandse mbo’s, drie hogescholen, zes universiteiten en een groep bedrijven en kennisinstellingen, waaronder CEW, Green Hydrogen Summit in Kaapstad, de Cape Peninsula University for Technology, het Northlink TVET College in Kaapstad, de Future Africa Campus van de Universiteit van Pretoria en de levendige gemeenschap van Victoria Yards. Het doel: versterking van gelijkwaardige banden tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse onderwijsinstanties op het gebied van zowel onderwijs als onderzoek.

Blauw Bloed

Jeroen Rijnhart, directeur van het CEW, een van de deelnemers aan de economische missie, had tijdens het bezoek de eer om met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima te spreken over groene waterstof en watertechnologie om duurzame waterstof te maken. Zijne Koninklijke Hoogheid toonde zich zeer geïnteresseerd en goed ingelezen in het onderwerp. Naar aanleiding van het gesprek met het koninklijk paar werd Jeroen geïnterviewd door de makers van het televisieprogramma Blauw Bloed. Een registratie van het bezoek en de uitzending van Blauw Bloed zijn hier terug te kijken; het betreft de uitzending van 21 oktober.

Foto: © MinBZ/Wayne Hanscombe.

Duurzame samenwerking

De succesvolle gecombineerde missie naar Zuid-Afrika heeft niet alleen zakelijke kansen geopend voor Nederlandse bedrijven maar heeft ook bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van duurzame samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika op het gebied van (onderzoek naar) groene waterstof, circulaire afvalverwerking en toekomstgerichte land- en tuinbouw en talentontwikkeling.

De missie werd opgezet door de ministeries van BuZa, EZK, OCW en LNV en past binnen de bredere Internationale Kennis- en Talentstrategie, een raamwerk dat beoogt de internationale samenwerking op het gebied van onderwijs en wetenschap op strategische wijze vorm te geven, met speciale aandacht voor Zuid-Afrika als een van de centrale focusgebieden. CEW heeft over het onderwerp water & waterstof een whitepaper opgesteld.

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons