Het CEW werkt mee aan een schoner pekelbad

19 okt 2012.

De groei van de Europese kaasmarkt vertraagt. Europese kaasproducten moeten zich daarom richten op internationale uitbreidingen en ervoor zorgen dat hun producten meer toegevoegde waarde krijgen. De nieuwe pekelfiltratie technologie (DownStream PekelFiltratie) is een toevoeging op het bestaande productieproces in kaasfabrieken.

Tot zover wordt pekel-badwater veelal niet gereinigd. Desondanks is de zuivelindustrie erop gericht om zuivering toe te passen. Een schoner pekelbad heeft een aantal mogelijke voordelen, zo bevat gefiltreerde pekel minder micro-organismen en eiwitten. Tevens kunnen door een toename in pekelkwaliteit mogelijk de afvoerkosten omlaag.

De kaas producerende fabrieken zoals DOC Kaas uit Hoogeveen zijn de primaire doelgroep voor de DownStream PekelFiltratie. Vandaar dat DOC Kaas samen met Wafilin, Westra B.V. en het CEW een project hiermee is gestart.

Vanaf september worden er bij DOC Kaas tests uitgevoerd aan een membraaninstallatie. Bij membraanfiltratie wordt met behulp van druk en een membraanfilter een waterstroom gezuiverd. Getest wordt of met deze membraantechnologie het pekelbad op een economische manier schoner gemaakt kan worden.

Dit project wordt binnen het innovatieprogramma Fryslân Fernijt uitgevoerd en daarmee gesubsidieerd door de provincie Friesland.

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons