Gedeputeerde Rein Munniksma opent project presentatie

1 apr 2015.

Op 2 april heeft gedeputeerde Rein Munniksma de presentatie van het glastuinbouwproject “Water en Nutriëntenmanagement, op weg naar het sluiten van de waterkringloop” geopend. De eerste tussenresultaten van het project zijn tijdens deze bijeenkomst gepresenteerd.

Uniek voor Noord-Nederland is dat de kennis en kunde op het gebied van water, sensoren en agro-food samengebracht wordt om in de praktijk de mogelijkheden van het sluiten van de waterkringloop in tuinbouwkassen te onderzoeken. De doelstelling van het project is om een manier te ontwikkelen en te testen waarmee door het semi-online meten van het nutriënten en watergebruik van planten een bijdrage wordt geleverd aan een duurzame, emissieloze glastuinbouw.

Onderdeel is een proef waarbij komkommers geteeld worden, het water met voedingsstoffen dat toegediend wordt aan de planten, wordt ook weer hergebruikt. Meten, analyseren en genereren van informatie op het gebied van voedingsstoffen voor de gewassen en in het rest water, is hierbij een uitgangspunt. Hierbij wordt innovatieve sensortechnologie toegepast, zodat er in de tuinbouw een innovatiesprong gemaakt kan worden. De opgedane kennis wordt gedeeld met de tuinbouwbedrijven die bij het consortium zijn aangesloten, met de tuinbouwsector(via LTO-Glaskracht Nederland) en met de watertechnologiesector via de Watercampus.

Het project wordt uitgevoerd door een consortium van bedrijven en kennisinstellingen in de provincie Friesland en Drenthe. De partners in het project zijn het Centre for Expertise Water Technology (CEW), Capilix, SoilCares, Stichting Tuinbouw Emmen en de proeftuin van Ron Peters in Klazienaveen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), Provincie Drenthe en de Provincie Fryslân.

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons