Deelnemers finale IJSO bezoeken WaterCampus

22 dec 2017.

Van 3 t/m 12 december vond in Arnhem en Nijmegen de finale plaats van de ‘International Junior Science Olympiad’ – IJSO-2017, met als thema: ‘Water en Duurzaamheid’. Deze Olympiade werd voor de veertiende keer gehouden en voor het eerst in Nederland. Ruim driehonderd slimme jongens en meisjes uit meer dan vijftig landen deden mee; zij waren de besten tijdens de voorronden in eigen land. De deelnemers zijn vijftien jaar of jonger. Hun kennis en vaardigheden werden getest in de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde. Er waren gouden, zilveren en bronzen medailles te winnen.

De wetenschapscompetitie vond plaats op het Arnhemse topsportcentrum Papendal. De deelnemers kregen naast de wedstrijd ook een omlijstend programma aangeboden met activiteiten gerelateerd aan het thema water en duurzaamheid. Op het programma stond onder meer een excursie naar Leeuwarden, via de afsluitdijk. De scholieren konden in de Friese hoofdstad een bezoek brengen aan hogeschool Van Hall Larenstein, het Waterapplicatiecentrum, Vitens, Wetsus en Wetterskip Fryslân. Honderdtwintig leerlingen maakten kennis met het laboratorium van Wetsus en de activiteiten van WaterCampus, het drinkwaterlab van Vitens en deden proefjes om de kwaliteit van drinkwater te onderzoeken en leerden over chemisch en microbiologisch onderzoek.

Met het organiseren van de IJSO wilde Nederland zich nationaal en internationaal op de kaart zetten als land waar elk talent telt en kansen krijgt. De organisatoren wilden de keuze voor bèta en techniek onder de aandacht brengen binnen de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De wedstrijd moest leerlingen bewustmaken van de mogelijkheden en kansen die er zijn op dit gebied en resulteren in meer profielkeuzes voor bèta en techniek. Nederland staat internationaal bekend om zijn strijd tegen water. Vandaar dat het thema van de olympiade ‘Water en duurzaamheid’ is.

bron: watereducatie.nl

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons