De WaterCampus-loopbaan van Abe Schippers

15 feb 2021.

WaterCampus Leeuwarden bereidt jonge mensen voor op een loopbaan in de watertechnologiesector. Met de doorlopende leerlijn hebben de partners van WaterCampus voor iedere leeftijd en ieder niveau iets te bieden, van voorlichting over watertechnologie aan basisschoolleerlingen tot en met opleidingen, stages en promotietrajecten. Dat dit concept heel goed werkt, bewijst o.a. Abe Schippers. Op de basisschool raakte hij onder de indruk van watertechnologie door een gastles van Jan Melein (Wetsus). Na de middelbare school koos hij daarom voor een studie Chemische Technologie met als Major Water Technology, bij NHL Stenden Hogeschool. Tijdens zijn opleiding liep hij stage bij het CEW om zich nog verder te specialiseren in dit onderwerp. Afgelopen zomer studeerde hij af en vrijwel direct daarna mocht hij aan de slag bij FrieslandCampina in Leeuwarden als Technology Specialist. We vroegen Abe hoe het hem verging na zijn stage bij het CEW.

“Na mijn stage bij het CEW, die ging over het ontzouten van zeewater, ging ik in september 2017 de schoolbanken weer in om colleges te volgen voor mijn studie Chemische Technologie, richting Water Technologie. Om mijn studie te verbreden volgde ik in 2018 een minor Watermanagement bij NHL Stenden Hogeschool. Deze ging o.a. in op waterbeheer, dijken en oevers, klimaatadaptatie, riolering en drinkwater.

Projectstage Wetterskip Fryslân
Mijn projectstage deed ik in 2019 bij Wetterskip Fryslân, een organisatie die ik leerde kennen tijdens de minor. Het onderwerp was een onderzoek naar de effecten van vegetatiegroei op doorstroming in hoofdwatergangen. Bij Wetterskip Fryslân liepen maar liefst 25 andere stagiairs rond. We hielpen elkaar regelmatig met de werkzaamheden en ondernamen daarnaast veel sociale activiteiten samen. Zo leerde ik veel mensen kennen en kwam ik ook veel te weten over de andere projecten. Mijn stage werd uiteindelijk beoordeeld met een 8,6, kortom: het was zeer geslaagd!

Afstudeeropdracht FrieslandCampina
Op aanraden van mijn studiebegeleider ging ik eind 2019 op zoek naar een technische afstudeeropdracht. Ik bezocht een stage-event van FrieslandCampina in Leeuwarden en gaf aan interesse te hebben in het onderwerp Water & Energie. Korte tijd later mocht ik op gesprek komen, wat meteen leidde tot een afstudeerplek. In februari 2020 startte ik bij de afdeling Continuous Improvement, locatie Noordwijk (boterfabriek). Hier heb ik verschillende balansen opgesteld over de hele boterfabriek (water, massa en energie) om te komen tot optimalisatiemogelijkheden t.b.v. energiereductie. Vanwege het coronavirus werd mijn stage heel anders dan ik me had voorgesteld, maar ondanks dat slaagde ik voor de zomer van 2020 met een 8.2. Daarmee had ik voldaan aan alle eisen om de studie Chemische Technologie af te ronden!

Junior Procestechnoloog
Na enkele weken vakantie vieren begon ik voorzichtig aan mijn zoektocht naar een geschikte startersfunctie. Vanwege mijn positieve ervaringen bij FrieslandCampina keek ik ook regelmatig op hun website. Al snel kwam er een vacature voor een Junior Procestechnoloog vrij op de locatie Leeuwarden. Omdat deze functie goed aansluit bij mijn studie en tevens in de buurt is van mijn woonplaats besloot ik gauw te solliciteren. Na een uitgebreide sollicitatieprocedure kreeg ik eindelijk het verlossende telefoontje dat mij de functie van Technology Specialist bij FrieslandCampina werd aangeboden. Op 1 september 2020 ben ik begonnen in deze functie. De eerste maanden stonden in het teken van het leren kennen van de locatie en processen die hier plaatsvinden. De komende tijd ben ik aan de slag met het optimaliseren en valideren van diverse reinigingsprocessen voor de locatie Leeuwarden. Een grote en uitdagende klus!”

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons