Burgemeester Ferd Crone ‘door het lint’ bij opening Waterapplicatiecentrum

13 sep 2013.

Onder toeziend oog van de ruim 130 genodigden werd vrijdag 13 september jl. het Waterapplicatiecentrum (WAC) op de WaterCampus in Leeuwarden officieel geopend. Ter gelegenheid hiervan was de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, uitgenodigd om ‘door het lint’ te gaan en hiermee het WAC officieel te openen.

In het WAC kunnen bedrijven, organisaties en instellingen terecht die zelf niet over faciliteiten beschikken om (grootschalig) onderzoek te verrichten. Het WAC faciliteert dus het bedrijfsleven en onderwijs in infrastructuur en inventaris t.b.v. het uitvoeren van onderzoek.

Crone benadrukte in zijn toespraak dat Leeuwarden niet alleen Culturele Hoofdstad van Europa is, maar ook zeker de watertechnologie hoofdstad van Europa. De realisatie van het WAC bevestigt dit alleen maar meer. ‘Elders in Nederland werkt men ook aan watertechnologie, maar alleen Leeuwarden mag die titel dragen’, volgens Crone. Ook ging Crone in op de kracht van de samenwerking tussen de vier ‘O’s’: onderzoek, onderwijs, ondernemers en overheid. Het WAC geeft gestalte aan deze samenwerking.

Gastspreker Hans Huis in ‘t Veld kwam als boegbeeld van de Topsector Water vertellen over de Topsector Water en wat de komst van het WAC specifiek betekent voor de watertechnologiesector. Hij benadrukte dat de komst van het Waterapplicatiecentrum past binnen de doelstellingen van de Topsector Water. Daarnaast kan in Leeuwarden door de aanwezigheid van de kennisinstellingen het principe van kennis-kunde-kassa nog beter worden gerealiseerd, aldus het boegbeeld van de Topsector Water.

In het forum discussieerden de verschillende betrokken partijen over wat het WAC hun te bieden heeft. De overheid is enthousiast over het WAC, omdat het banen kan opleveren. Het onderwijs kan door de komst van het WAC iets extra’s toevoegen aan haar opleidingen. Onderzoekers hebben alle benodigde faciliteiten binnen handbereik. En ondernemingen kunnen relatief goedkoop terecht in het WAC om hun innovaties verder te ontwikkelen. Kortom: een win-winsituatie voor alle partijen.

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons