Basisschoolkinderen Leeuwarden krijgen uitleg over Mistfontein

15 mei 2017.

De groepen 6 van basisschool ‘Het Palet’ en de ‘Michaelschool’ in Leeuwarden kwamen op 10 en 16 mei naar het CEW voor een uitleg over de ‘Mistfontein’, een van de fonteinen binnen het 11Fountains project. Het CEW ontwikkelt voor de gemeente Leeuwarden de mistmakers en heeft een adviserende rol binnen dit project. Het 11Fountains project is een van de grootste projecten van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa, en het enige dat blijvend zal zijn als nieuw cultureel erfgoed.

De kinderen luisterden zeer aandachtig en stelden erg goede vragen. Bijvoorbeeld: “Hoe zorgen jullie dat de mist niet over de stad waait?” Na de uitleg was het tijd om zelf proefjes te doen met mist: zoals mist maken met een plantenspuit, mist in een fles laten verdwijnen door druk en mist maken met behulp van een CO2 brandblusser en droogijs van -80 graden Celsius. Met een bezoek aan het Waterapplicatiecentrum en een demonstratie van het prototype van de echte mistmaker werd de excursie afgesloten.

11Fountains
Met 11 Fonteinen in elk van de 11 Friese steden bouwt 11Fountains op unieke wijze voort op de grote traditie van de Elfstedentocht. Ze worden verbonden aan elf door befaamde internationale kunstenaars ontworpen fonteinen, één voor iedere stad. Fonteinen passen bij Friesland. Een fontein brengt immers mensen bij elkaar, zet kinderen aan tot spelen, lokt verliefde paartjes, kortom: hij stimuleert geheel vanzelfsprekend het gevoel van Gemeenschap of, zoals ze in Friesland zeggen, van Mienskip. 11Fountains is een kunstproject, een sociaal project, een innovatief project en een cultuurtoeristisch project.

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons