Technasium Keuzecollegedag ‘Sinaasappelschilsneakers’

25 nov 2022.

Samen met een aantal hogescholen en universiteiten mag WaterCampus Leeuwarden jaarlijks een onderwerp aanleveren voor een Technasium Keuzecollege. WaterCampus-partners Wetsus en CEW pakten de uitdaging dit jaar gezamenlijk op. Een mooie kans om deze havo- en vwo-leerlingen enthousiast te maken voor het brede werkveld van de watertechnologie. Want dat dit werkveld veelomvattend is blijkt meteen al uit de titel van het keuzecollege: Sinaasappelschilsneakers. Een kleine marketingtruc, want welke tiener wordt niet geprikkeld door alleen al het woord sneakers? Maar vanzelfsprekend dekt de titel wel degelijk de lading van het keuzecollege, dat gaat over het testen van bioplastics voor gebruik in schoenen.

Bioplastics

Wereldwijd werden er vorig jaar meer dan 1,2 miljard paar sneakers verkocht. De meeste van die sneakers worden geproduceerd in Azië tegen lage prijzen en zijn vaak niet zo duurzaam. Met bioplastics kunnen duurzamere sneakers gemaakt worden en daarom heeft WaterCampus de leerlingen de opdracht gegeven om de eigenschappen van dit materiaal te testen op hun geschiktheid voor gebruik in sneakers. En dat materiaal kan zomaar PHA (polyhydroxyalkanoaat) gemaakt van sinaasappelschillen zijn.

Keuzecollegedag

Waterzuivering van Lego bouwen

De opdracht werd van een aansprekende titel, een duidelijke omschrijving en een uitlegfilmpje voorzien. En die aanpak werkte: maar liefst 35 leerlingen kozen voor Sinaasappelschilsneakers. Op vrijdag 25 november ontvingen wij 27 van hen, samen met een van de docenten. De leerlingen kwamen vanuit de scholen CSG Dingstede Meppel, CSG Liudger Drachten, De Nieuwe Veste Coevorden, het Leeuwarder Lyceum, het Linde College Wolvega, het RSG Simon Vestdijk Franker en het Ubbo Emmius Stadskanaal. Op het programma stonden enkele lezingen, rondleidingen door de laboratoria en activiteiten als ‘muntjes maken van bioplastics’ en ‘een waterzuivering bouwen van Lego’. Aan het einde van de dag kozen de leerlingen in groepjes het soort bioplastic waarmee zij de komende weken schoenzolen gaan printen op de 3d-printer en tests gaan uitvoeren.

Vervolg

Wetsus en CEW kijken terug op een geslaagde dag en uit de inzet van de leerlingen en de na afloop ingevulde evaluatieformulieren mogen we concluderen dat de technasiasten het ook zo hebben ervaren. Op vrijdag 2 februari 2023 zullen zij hun bevindingen presenteren aan de opdrachtgevers.

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons