Student in the spotlight: Agatha Khadija Wieringa

12 jun 2023.
  • Naam: Agatha Khadija Wieringa
  • Leeftijd: 19 jaar
  • Uit: Leeuwarden
  • Opleiding: Biologisch Medisch Analist, MBO Life Sciences

Ik ben Agatha Khadija Wieringa, ik ben 19 jaar en kom uit Leeuwarden. Hoewel ik zelf altijd in Leeuwarden heb gewoond, komt mijn moeder oorspronkelijk uit Marokko, een plek waar ik regelmatig naartoe reis om familie te bezoeken. Momenteel zit ik in het laatste jaar van de opleiding Biologisch Medisch Analist. Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door laboratoria. Dan kom je al snel terecht bij een opleiding met biologie of chemie. Uiteindelijk koos ik voor biologie vanwege mijn interesse in het onderzoeken en bestuderen van bloed, cellen en gerelateerde onderwerpen. Daarnaast heb ik een passie voor fantasy en sciencefiction. Ik kijk graag films en lees graag boeken. Ook ben ik regelmatig aan het bakken en koken. 

Hoe ben je bij het CEW terechtgekomen? 

Via klasgenoten die eerder stage hebben gelopen bij het CEW, hoorde ik veel positieve verhalen. Ze hadden veel vrijheid en een eigen project waar ze aan mochten werken. Via mijn docent hoorde ik dat er nog plek was, dus zocht ik dit jaar gelijk contact met Maarten Trilsbeek die Talent Manager is bij het CEW. 

Welke project werk je aan? 

Ik werk aan twee verschillende taken binnen het projectAgro2Circular. Het doel van Agro2Circular is het ontwikkelen van een circulaire economie in de Agrofood-sector. Dit project draait in het gebied Murcia, Spanje. De meest relevante afvalstromen waarmee gewerkt wordt zijn groente- en fruitafval en plastic. Mijn eigen werk draagt bij aan het plasticgedeelte. 

Bij mijn eerste taak is de belangrijkste doelstelling het toepassen van membraanfiltratie op het water dat is gebruikt om plastic te wassen, zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Bij membraanfiltratie gaat het vieze water in de opstelling en komt er een concentraatstroom met de vervuiling en het schone permeaatwater vrij. Deze stromen testen we op bacteriën, droge stof en een aantal andere parameters. Zelf leer ik veel over hoe membraanfiltratie werkt. 

De tweede taak is gerelateerd aan het produceren van bioplastics met een halofiele bacterie. Een halofiel organisme kan in extreem hoge zoutconcentraties overleven en zich vermeerderen (red.). Wij produceren zelf geen bioplastics, maar krijgen het afvalwater van onze partner in Spanje. Het doel is dit zoute water te hergebruiken in de productie van bioplastics zonder dat de groei achteruitgaat. Het ontvangen water analyseren we op droge stof en elementen, zodat we uiteindelijk een massabalans kunnen maken. 

Alles waar ik mee bezig ben is nieuw voor mij, dus ik leer hier superveel. Het is voor mij heel waardevol om zowel biologische als chemische kennis op te doen, omdat verschillende vakgebieden samenkomen bij onder andere wateronderzoek. 

Wat vind je het leukste aan je stage bij het CEW? 

Wat ik echt leuk vind aan mijn stage bij het CEW is de mogelijkheid om samen te werken met andere studenten. Als ik iets niet begrijp en ergens hulp bij nodig heb, kan ik altijd rekenen op medestudenten die het wel begrijpen en me willen ondersteunen. Dit zorgt voor een hele fijne sfeer op kantoor. Daarnaast krijg ik de vrijheid om mijn eigen beslissingen te nemen over mijn werkzaamheden en planning, wat ik heel fijn vind. 

Wat vind je niet leuk of moeilijk aan je stage? 

Soms vind ik het moeilijk om mijn werkzaamheden goed te plannen, vooral omdat ik veel nieuwe dingen moet leren en afhankelijk ben van mijn begeleider. Dit maakt het plannen soms lastig. Gelukkig heb ik regelmatig contact met mijn stagebegeleider en hebben we vaak meetings waar ik al mijn vragen kan stellen. Als ik iets nog steeds niet begrijp, kan ik altijd naar andere stagiairs gaan voor hulp. Het is fijn om te weten dat er altijd ondersteuning beschikbaar is wanneer ik het nodig heb. 

Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd tijdens je stage? 

Ik ben beter geworden in plannen en het aanleren van nieuwe dingen gaat me gemakkelijker af. De chemische aspecten van het werk vond ik eerst lastig omdat ik er niet veel vanaf wist. Het was daardoor moeilijk in te schatten hoelang iets ging duren. Nu gaat het steeds gemakkelijker en soepeler en kan ik er dus rekening mee houden als iets lang gaat duren. 

Wat zijn je plannen na je stage? 

Na mijn stage ben ik van plan om naar Van Hall Larenstein te gaan en daar de bacheloropleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek te volgen. De forensische opleiding van Van Hall is zeer breed, waarbij je te maken krijgt met onderwerpen zoals drugsverontreiniging in water, milieuaspecten van forensisch onderzoek, DNA-onderzoek, sporenonderzoek, voedselfraude en dierenmishandeling. Mijn droom is om uiteindelijk bij de politie te werken en DNA-sporen te onderzoeken in bijvoorbeeld moordzaken of inbraakzaken. 

Benieuwd naar onze
medewerkers?

Lees meer

Bezoekadres

Oostergoweg 9
8911 MA Leeuwarden

058-2100919
info@cew.nl

Postadres

Postbus 1113
8900 CC Leeuwarden

Volg ons